O Fundacji

Fundacja Ratuj Życie to przede wszystkim ludzie, którzy łącząc pasję i zaangażowanie kreują i koordynują fundacyjne działania. Są wśród nich członkowie zarządu, rady fundacji oraz wolontariusze. Nowa energia i możliwości pozwalają nam z jeszcze większym rozmachem nawoływać: RATUJ ŻYCIE! i przekonywać, że każdy może pomóc.

jaskolaJerzy Jaskuła – Założyciel, Prezes Fundacji

Ratownik medyczny, studiował sztuki zarządcze, kierował zespołami wyjazdowymi w pogotowiu ratunkowym. Aktualnie certyfikuje młodych śmiałków wg maksym i prawideł American Heart Association i European Resuscitation Council, konsultuje w wydawnictwie medycznym i naucza anglojęzycznych studentów medycyny sztuki wskrzeszania. To on wraz z Michałem Madeyskim postanowił Fundację ustanowić. Jako Naczelny Wódz przewodzi plemieniu, kierując się dewizą, iż to fundacyjni mędrcy i wojownicy tworzą prawdziwą MOC możliwości!! „Po godzinach” wędruje po najdalszych zakątkach globu w poszukiwaniu tajników medycyny tropikalnej.

michal1Michał Madeyski – Założyciel Fundacji

Długodystansowiec, zarówno w biegach, jak i w pracy. Z równą wytrwałością przemierza kolejne kilometry i pracuje nad aplikacjami na urządzenia mobilne. Połączył swoją pasję do ratownictwa oraz wiedzę i doświadczenie w branży IT, z czego powstała pierwotna wersja aplikacji Ratuj Życie. Granice nie są dla niego barierami – pracował w środowisku międzynarodowym koordynując pracę zespołów rozsianych po całym świecie. Poszukiwanie nowych rozwiązań to jego zawodowe hobby.

Michał Słowiaczek – Członek Rady Fundacji

lekarz, związany z chirurgią dziecięcą. Współtworzył Fundację Ratuj Życie od samego początku. To u niego w domu, w pierwszym roku działania Fundacji cyklicznie odbywały się wieczorne spotkania – kolacje czwartkowe. Podczas tych spotkań omawiano bieżące sprawy fundacyjne i podejmowano istotne decyzje. Wszystko to działo się przy równoczesnym odrabianiu zadań przez dzieci (trzy córki), szykowaniu im kolacji i zabawianiu psa. Michał interesuje się nowymi technologiami i sportem – biega, jeździ na nartach i pływa na desce windsurfingowej.

_DSC2348

Barbara Wójcik – Członek Rady Fundacji

Ratownik medyczny, pielęgniarka oraz specjalista psychologii w zarządzaniu. Jedna z dwóch kobiecych cząstek w zespole. Stara się ogarniać sprawy fundacyjne od zaplecza, szuka nowych rozwiązań, współtworzy projekty w poszukiwaniu dotacji i rozwoju dla Fundacji „Ratuj Życie”. W działaniach fundacyjnych i współpracy z wolontariuszami wykorzystuje swoje doświadczenie zdobyte w prowadzeniu Stowarzyszenia „Inicjatywa Młodzi Misjom”. Nieustannie poszukuje rozwoju szkoląc siebie i innych. Jako niespokojny duch pasjonuje się podróżami, zdobywaniem górskich szczytów i pracą z ludźmi.

Trochę historii…

Fundacja Ratuj Życie zrodziła się z pasji i zaangażowania dwójki przyjaciół – Jerzego Jaskuły i Michała Madeyskiego. Ich drogi skrzyżowały się w czasach szkolnych w Grupie Ratownictwa K2 Polskiego Czerwonego Krzyża. Zainteresowanie tematem ratownictwa medycznego doprowadziło Jurka do rozpoczęcia pracy w pogotowiu ratunkowym oraz do rozwijania swoich umiejętności zdobywając kolejne uprawnienia instruktorskie Europejskiej i Polskiej Rady Resuscytacji oraz Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Michał natomiast związał swoje życie zawodowe z branżą IT. Ich wiedza i doświadczenie doprowadziły do zrodzenia się pomysłu dotyczącego stworzeniu mobilnej aplikacji oraz kampanii społecznej promujących wiedzę w zakresie podejmowania czynności ratunkowych w sytuacji zagrożenia.

Początki działania w ramach inicjatywy „Ratuj Życie” były możliwe, dzięki grupie ludzi, których nie można pominąć i którym należą się ogromne podziękowania: Katarzyna Kuś (zdjęcia w aplikacji), Karolina Suszczyńska (pierwsze logo kampanii), Mateusz Zgoda i Bernadetta Kołoda (bohaterowie w aplikacji), Katarzyna Wojnar (polska baza AED), Iwona Orłowska i Grzegorz Wolan (wsparcie graficzne) oraz Katarzyna Ostręga (tłumaczenia). W zakresie organizacji wielu ważnych aspektów kampanii bardzo pomogła także Magdalena Nizińska.
Wraz z rozwojem projektu, we wrześniu 2012 roku, zapadła decyzja o nadaniu przedsięwzięciu ram formalnych i rejestracji Fundacji Ratuj Życie. W tym zakresie nieocenioną pomoc wyświadczyła Pani mec. Ewa Bawołek z kancelarii Bawołek&Wyroba Adwokaci Spółka Partnerska. Konsultantem merytorycznym Fundacji od samego poczatku jej istnienia jest dr Violetta Raffay.
Dzięki wspólnemu wysiłkowi w maju 2014 r. po pomyślnym procesie rejestracji inicjatywa społeczna „Ratuj Życie” otrzymała rangę Fundacji.

Sprawozdania

Sprawozdanie finansowe za 2020 rok